In 2016 waren er volgens de INSEE 2.609.700 studenten, waarvan 1.474.400 een universitaire studie volgden. Maar welke studie kun je kiezen?

Als het goed is worden de leerlingen het hele jaar geholpen door leraren en soms zelfs coaches om de juiste studie te vinden. Zo worden er speciale gesprekken gehouden in de klas om uit te leggen wat de verschillende opties zijn; Universiteit, BTS, DUT, Grande École, Prépa… Jammer genoeg is het soms toch nog ingewikkeld om door de bomen het bos te zien, en al helemaal voor de ouders.

Weet je al wat je wil gaan studeren? Lees dan dit artikel over Parcoursup. Hier staat precies hoe je je kandidaat moet stellen voor de studies die je zou willen doen.

Hier volgt een korte uitleg over de meest bekende studietypes.

Universitaire studie – Licence en Licence Pro

Ruim 56% van de nieuwe studenten kiest voor een universitaire studie.

Je begint de universitaire studie in Frankrijk in het jaar ‘Licence 1’: het eerste van de drie jaren die je nodig hebt om je Licence diploma (gelijk aan een Bachelor) te halen. Elk jaar ontvang je, indien je slaagt voor je examens, 60 crédits ECTS (European Credits Transfer System punten).

Na je L1, L2 en L3 (zo worden de Licence 1 etc. afgekort en in de volksmond genoemd) heb je een BAC +3. Dit betekent dat je na je BAC (diploma van het Lycée), een studie van 3 jaar hebt gedaan, en hiervoor geslaagd bent.

Universiteit Frankrijk

Ook is het mogelijk een Licence Pro (professionnelle) te doen. Hiervoor moet je al twee jaar gestudeerd hebben, en dus 120 crédits ECTS behaald hebben. Je kunt deze 120 crédits halen door je L1 en L2 af te ronden, of door je BTS of je DUT te halen. Een stukje verder lees je meer over deze laatste twee.

Een Licence Pro duurt 1 jaar, en heeft als doel de student te specialiseren. Afhankelijk van de studierichting kun je dit jaar ook werken. Dit heet een apprentissage of een alternance. Het ritme hangt van de studie af. Denk aan bijvoorbeeld 1 week in het bedrijf, en 1 week op school. Voor de studenten die het hele jaar alleen lessen hebben, is een stage vaak verplicht. Na je Licence Pro heb je ook een BAC +3.

Universitaire studie – Master

Na je Licence kun je een Master gaan doen. Op dit niveau ga je je echt specialiseren, en zijn stages en scripties in veel gevallen verplicht. Na het eerste jaar (M1) heb je een BAC +4, en na het tweede jaar (M2) een BAC +5.

Universitaire studie – Doctorat

Voor degenen die door willen studeren is er de Doctorat. Het aantal jaren hangt een beetje van de studierichting af. Meestal wordt er verwacht dat je in drie jaar klaar bent. Tijdens deze periode schrijf je een thesis, en ben je dus vooral met onderzoek en theorieën bezig. Veel studenten stoppen na de Master, omdat je daarmee al een goede baan kunt vinden. Een Doctorat is vooral voor studenten die uiteindelijk leraar op de universiteit, of onderzoeker willen worden.

BTS

BTS staat voor Brevet de Technicien Supérieur, en duurt twee jaar. Met deze BAC +2 kun je meteen aan de slag omdat je goed gespecialiseerd wordt. Het is tevens ook mogelijk om door te stromen naar een Licence Pro, en zelfs een Master.

De studie bestaat uit zowel theorie als praktijk lessen. Ook stages van meerdere maanden zijn nodig om je diploma te behalen.

Deze studie volg je op een Lycée of op een privé school. Ook al zit je op dezelfde school als leerlingen die de BAC nog niet hebben, wordt je wel als student (étudiant) gezien. Je zal dus andere regels en rechten hebben dan de leerlingen (élèves).

Voor sommige studierichtingen is een ‘Mise à Niveau’ jaar verplicht. Stel je hebt een BAC général gedaan (L, ES of S) en je wil een BTS hôtellerie restauration gaan doen, dan zul je een extra jaar moeten volgen. Deze Mise à Niveau brengt je in 1 jaar op het niveau van iemand die een BAC technologique heeft gedaan in dezelfde richting. Het jaar is intensief met veel theorie maar ook praktijklessen om je de basis te leren. Vaak is een stage van meerdere maanden verplicht.

Studeren in Frankrijk

DUT

Een DUT (Diplôme Universitaire de Technologie) wordt gevolgd in een IUT (Institut Universitaire de Technologie). Een IUT is eigenlijk een aparte afdeling van een universiteit, soms in hetzelfde gebouw, soms vlakbij. Na twee jaar behaal je je diploma, en kun je kiezen tussen werken of doorstuderen. Met deze BAC +2 kun je ook via een Licence Pro naar een Master toe.

Naast je gewone lessen heb je vaak ook projecten die je alleen of met een groep moet uitvoeren, en natuurlijk stages. Het verschil met een BTS is dat een DUT meer om de theorie dan de praktijk draait. Ook zijn er minder richtingen, waardoor je minder gespecialiseerd in een bepaald domein zal zijn.

Grandes écoles

Iedere hogeschool heeft zijn eigen specialiteit, bijvoorbeeld een école de management, of een école d’ingénieurs. Er zijn zowel privé als publieke Grandes Écoles. Privé scholen kunnen een paar duizend euro per jaar kosten.

Om aangenomen te worden moet je een ‘concours’ doen, een soort van examen. Omdat deze erg moeilijk en selectief is, kiezen vele kandidaten voor een ‘classe préparatoire’.

Classe Préparatoire

In twee jaar tijd krijg je naast intensieve lessen veel toetsen, proefexamens, en leer je hoe je snel en goed moet werken. Het doel is om aan het einde van deze twee jaar je toelatingsexamen tot een Grande École te behalen. De prépa (zo genoemd door de studenten) is erg intensief, en vele roepen dat een uitgebreid sociaal leven niet mogelijk is als je je prépa met succes wilt afronden.

Studeren in Frankrijk

Je hebt 3 categorieën: ‘économique et commerciale’, ‘scientifique et technologique’ en ‘littéraire et artistique’. Alle richtingen zijn multidisciplinaire. Kies je bijvoorbeeld voor een prépa économique, dan krijg je naast economie onder andere ook wiskunde, talen, Frans, en filosofie.

 

Een studie kiezen in Frankrijk – studietypes
Tagged on: