Inkomstenbelasting in Frankrijk: Wat gaat er in 2018 veranderen?

Zoals je misschien al hebt gelezen gaat het fiscaal systeem in Frankrijk veranderen. De manier waarop je je inkomstenbelasting betaalt zal niet meer hetzelfde zijn. Wij ontvangen veel vragen van Nederlanders die niet begrijpen wat er nu precies gaat gebeuren, dus we antwoorden hier op de meest gestelde vragen. Ook leggen we uit wat de termen ‘prélèvement à la source’, ‘année de transition’, en ‘année blanche’ betekenen.

Moet ik in 2018 inkomstenbelasting betalen?

Ja, in 2018 zul je inkomstenbelasting betalen over het jaar 2017. Zoals elk jaar moet je ook in 2018 je inkomstenbelasting aangifte indienen. De belastingdienst gaat dan uitrekenen hoeveel je moet betalen, en binnen een paar maanden krijg je hier een melding van. Dit zal dus precies zoals de afgelopen jaren werken.

Maar voor de duidelijkheid, je zult geen belasting over de inkomsten van 2018 betalen. Lees voor meer duidelijkheid het antwoord op de volgende vraag.

Moet ik in 2019 belasting betalen?

Ja en nee. Laten we beginnen met de nee. Je moet in 2019 ook gewoon je aangifte doen, maar je zult hierna een avis d’imposition krijgen met de zin ‘crédit d’impôt modernisation du recouvrement’ . Dit betekent dus dat je niets hoeft te betalen over je inkomsten van 2018 (al zijn er uitzonderingen).

Nu de ja. Vanaf 1 januari 2019 zal het ‘prélèvement à la source’ systeem van toepassing zijn, dat vertaald kan worden als ‘afnemen aan de bron’. Dit betekent dat de inkomstenbelasting meteen op je salaris wordt ingehouden, voor dat je dit op je bankrekening ontvangt. De belasting die je in 2019 betaalt, gaat dus over je inkomsten van hetzelfde jaar. In tegenstelling tot het actuele systeem, waarin je betaalt over de inkomsten van het jaar ervoor.

Moet ik in 2019 belastingaangifte doen?

Ja, in 2019 moet je je inkomsten van 2018 aangeven. Je ontvangt ook gewoon een avis d’imposition die je nodig kunt hebben voor het inschrijven bij diverse instanties, het aanvragen van de Franse nationaliteit en nog veel meer. Goed bewaren dus!

Wat betekent ‘année de transition’, of ‘année blanche’?

Deze termen worden gebruikt voor het jaar 2018, waarin we van het ene op het andere fiscaal systeem overstappen. Zoals we hierboven hebben uitgelegd zul je in 2018 belasting betalen over de inkomsten van 2017, en in 2019 over de inkomsten van 2019. Zoals je ziet betaal je niets over de inkomsten van 2018. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat je volgend jaar (2019) ‘dubbel’ betaalt.

Uitzonderingen – Wanneer je wel inkomstenbelasting over 2018 zal betalen

Om te voorkomen dat mensen de regeling voor 2018 misbruiken, zal er gecontroleerd worden of men ‘exceptionele inkomsten’ heeft. Dit geldt vooral voor ondernemers. Stel, je verdient opeens 6000 euro per maand, in plaats van 1500 in de voorgaande jaren, dan zullen er wat alarmbelletjes gaan rinkelen. Zolang je alles netjes volgens de regels doet en deze regeling niet misbruikt, zal er niets aan de hand zijn.

Inkomstenbelasting in Frankrijk: Wat gaat er in 2018 / 2019 veranderen?
Tagged on: