Indien je kinderen hebt die in de Terminale (laatste jaar van het Lycée) zitten, heb je waarschijnlijk het woord Parcoursup wel eens voorbij horen komen. Maar hoe werkt dit systeem waarmee de leerlingen zich kandidaat stellen voor een vervolgstudie?

In dit artikel lees je alles over de verschillende stappen die je moet volgen om aangenomen te worden op een studie. Dit is handig om te weten voor zowel leerlingen als ouders, grootouders, broers, zussen…

Tot en met vorig jaar moesten de leerlingen een dossier aanmaken op de website van Admission Post Bac (APB). In januari 2018 is het nieuwe systeem online gegaan: Parcoursup. Niet alleen de naam is veranderd, maar ook de manier waarop leerlingen zich kandidaat stellen, en aangenomen worden.

Belangrijke datums van Parcoursup

Sinds 15 januari kun je de website van Parcoursup bezoeken om te zien hoe deze werkt.

Van 22 januari tot 13 maart (6 uur ‘s avonds) kunnen 10 wensen (‘voeux’) ingevuld worden. Deze hoeven niet op volgorde te zijn. Het kan dus dat je liever studie nummer 7 gaat doen dan studie nummer 1. Hierbij geef je telkens aan wat je motivatie is. Denk hier van te voren goed over na! Leg bijvoorbeeld uit wat voor project je hebt voor wanneer je geslaagd bent, en waarom je daar deze studie voor nodig hebt.

Tip: Wacht niet tot de laatste paar dagen. Het zal dan erg druk zijn op de site, waardoor de kans bestaat dat de server het niet goed doet. Dit is met APB ook vaak het geval geweest. Hierdoor loop je het risico dat je geen wensen in kunt vullen en dus te laat zal zijn.

In dit artikel lees je meer over de studietypes die in Frankrijk bestaan, zoals de universiteit, BTS, DUT, Grande École…

Tot 31 maart kun je je dossiers afmaken en wensen bevestigen.

Tussen 14 en 31 maart gaan je leraren naar de tweede conseil de classe (lerarenvergadering). Voor elke wens die je hebt ingevuld wordt een Fiche Avenir gemaakt. Hiermee geven de leraren en de directeur / directrice van de school aan of ze denken dat deze studie bij je past, en of je het nodige niveau hebt. Deze Fiches Avenir worden naar de universiteiten / scholen gestuurd waarvoor je je kandidaat hebt gesteld.

Belangrijke datums

Vanaf 22 mei wordt het spannend. Dan krijg je de eerste antwoorden van de universiteiten / scholen die je hebt aangevraagd. Als je voor meerdere studies wordt aangenomen moet je een keuze maken, en ‘ja’ zeggen tegen degene die je uiteindelijk kiest. Het is trouwens wel mogelijk om je wensen even in de wacht te zetten als je het vraagt. Zo heb je wat meer tijd om na te denken over welke studie je wil gaan doen.

Tijdens de zomer moet je je inschrijven bij de universiteit / school waarop je bent aangenomen. Dit heet de ‘inscription administrative’.

Hoe dit in zijn werk gaat hangt van de school af. In veel gevallen moet je wel naar de school zelf gaan, ookal is die aan de andere kant van Frankrijk. Zo heb je een excuus om alvast je nieuwe stad te ontdekken, dus plan bijvoorbeeld ook wat appartement bezichtigingen indien je nog niets gevonden hebt.

Wat nou als ik nergens aangenomen ben?

Op 26 juni start de ‘phase complémentaire’. Dit is een extra periode voor leerlingen die nog geen studie hebben gevonden. Je kunt je op dat moment kandidaat stellen voor studies waar nog plaatsen vrij zijn. Helaas bestaat de kans dat er niets is dat precies past bij wat je zoekt. Ga voor een studie die toch zo dicht mogelijk bij je eerste wensen past.

Stel je wil International Management studeren, maar bent niet aangenomen, dan kun je een jaar Engels gaan studeren. Dat kan volgend jaar goed van pas komen wanneer je opnieuw probeert aangenomen te worden.

Ben je na deze stap nog nergens aangenomen, dan gaat een speciale commissie op zoek naar een studie waar je naartoe kunt. Ze zullen hun best doen om iets te vinden dat bij je past.

Hulp

Jammer genoeg zijn er elk jaar weer jongeren die na de BAC een jaar zonder studie zitten, omdat ze niet zijn aangenomen op de scholen die ze aangevraagd hebben. De bedoeling is om zoveel mogelijk studenten toch de kans te geven een studie te beginnen, en zo geen jaar te ‘verliezen’.

Download de app

Met de app van Parcoursup ontvang je updates over je dossier. Zo hoef je niet elke dag te checken of er iets nieuws is.

Parcoursup – Stel je kandidaat voor een studie na je BAC
Tagged on: