Twee keer per jaar is het officieel uitverkoop in Frankrijk, “les soldes”. Deze periodes worden wettelijk vastgelegd, en winkels zijn aan een aantal regels gebonden. Jammer genoeg zijn er winkels die het spel niet eerlijk spelen. Elk jaar wordt er weer veel misbruik en misleiding ontdekt, waar wij als consumenten de dupe van zijn.

Hier lees je waar je op moet letten bij het doen van je aankopen tijdens de “soldes”.

Minder korting dan wordt aangegeven

Vele winkels plakken nieuwe prijs stickers wanneer de uitverkoop er aan komt. Je denkt dat die spijkerbroek van 19,99 naar 14,99 is afgeprijsd, terwijl de broek een week eerder maar 17,99 kostte. Je denkt dus 5 euro korting te krijgen, in plaats van de 3 euro die je uiteindelijk bespaart.

Het verschil tussen nieuwe en oude collecties tijdens de uitverkoop

Wanneer de “soldes” beginnen komen ook de nieuwe collecties in de winkels (les nouvelles collections). Sommige verkopers zetten de nieuwe producten slim tussen de afgeprijsde artikelen, waardoor je niet ziet wat nieuw is en wat niet. Als je even niet op let kom je met niet-afgeprijsde artikelen bij de kassa aan. Verkopers zijn verplicht duidelijk aan te geven welke artikelen afgeprijsd zijn, om misleiding van klanten te voorkomen.

Wat we ook vaak zien is dat een kledingstuk in meerdere maten verkrijgbaar is, waarvan sommige afgeprijsd zijn, en anderen niet. Vooral op internet komt dit vaak voor. Zoek dus eerst naar je maat voor je naar de prijs kijkt. De maten die het minst verkocht zijn tijdens het laatste seizoen, worden vaak met veel korting verkocht. Jammer genoeg is de kans klein dat je die kleding past.

Heb je een hele kleine of grote maat? Dan bestaat de kans dat je leuke artikelen voor een kleine prijs online kunt vinden.

Kun je afgeprijsde artikelen terug naar de winkel brengen?

Dat hangt van de verkoper af. Wanneer deze duidelijk in de winkel of op de site aangeeft dat afgeprijsde artikelen niet teruggenomen of omgeruild worden, staat deze in zijn recht. Je leest dan ergens “ni repris, ni échangé”. Staat er ergens op een bordje of op de kassabon dat je bijvoorbeeld 8 dagen hebt om het product om te ruilen, dan dient de verkoper zich daar natuurlijk aan te houden.

Er is een uitzondering. Stel, je komt thuis met je tv waar je 20% korting op hebt gekregen, en die je volgens de winkel niet kan terugbrengen of omruilen. Je probeert de tv aan te zetten, maar hij doet het niet. Dan is er waarschijnlijk een “vice caché”, een verborgen mankement. De verkoper is in dit geval verplicht je tv te repareren, terug te betalen of je extra korting te geven, afhankelijk van het probleem.

Krassen op een telefoon, gaten in kleding, of een missend handvat van een lade vallen niet onder deze “garantie de vices cachés”. Indien het van te voren duidelijk aangegeven is, mag de verkoper dus weigeren je product terug te nemen of in te ruilen voor een nieuw exemplaar.

Wanneer is het uitverkoop in Frankrijk in 2018?

De “soldes d’hiver” (winter uitverkoop) beginnen in Frankrijk op woensdag 10 januari 2018 om 8 uur ‘s morgens, en eindigen op 20 februari. Er gelden uitzonderingen voor Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, en de Vosges waar de soldes plaatsvinden van 2 januari t/m 12 februari. Ook voor Guadeloupe, Guyane, La Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, en Saint-Pierre-et-Miquelon gelden andere periodes.

De “soldes d’été” (zomer uitverkoop) beginnen op 27 juni 2018 en eindigen op 7 augustus. In de Alpes-Maritimes kun je je aankopen beginnen op 4 juli, en eindigt de uitverkoop op 14 augustus. Op Corsica moet je nog iets langer wachten, daar is het uitverkoop van 11 juli t/m 21 augustus.

Uitverkoop in Frankrijk 2018 – Les Soldes
Tagged on: