Veilig internet op reis, wat is een VPN?

Wanneer je veilig wil surfen zonder dat iemand ongewild met je kan meekijken, heb je een VPN nodig. Een VPN (oftewel een Virtual Private Network) is een programma dat je kunt installeren op je computer, tablet of smartphone. Meestal moet je een abonnement nemen om een werkende VPN verbinding te kunnen gebruiken. Door in te loggen op de applicatie kun je je verbinding vervolgens beveiligen zodat alles wat je online doet, veilig en privé blijft. Je blijft als het ware onzichtbaar op het net.

Hoe werkt een VPN?


Wanneer je een VPN verbinding inschakelt, wordt er een soort tunnel gevormd waardoor al jouw communicatie met het internet doorgaat. Deze tunnel neemt eigenlijk een omweg en neemt je online via een VPN server. Hierdoor krijgt je provider niet te zien wat je doet online. Alle informatie die van en naar de VPN server gaat, wordt ook nog eens versleuteld. Het VPN-programma op je toestel zal de versleutelde software ontcijferen en aan je tonen. Een VPN verbinding is dus eigenlijk een beveiligde omweg. Let op dat je snelheid tijdens het surfen hierdoor net iets trager kan zijn.

 

Bescherming op publieke netwerken


Wij geven je het advies om zo frequent mogelijk via een VPN verbinding te surfen. Dit is dus ook van belang wanneer je op vakantie gaat. Bijvoorbeeld: Je gaat op vakantie naar Frankrijk en bent blij verrast. Er is wifi in de trein of in het hotel en je wil online gaan. Meestal betreft dit een publiek netwerk waar je geen wachtwoord voor moet invullen en dus kan iedereen hiermee verbinden. Iemand met slechte bedoelingen zou met behulp van malware je toestel kunnen binnendringen als je niet oplet. Door te verbinden met een VPN, neem je dus een veilige en versleutelde omweg die niet te hacken is. Publieke netwerken komen ook vaak voor op stations, hotels, café’s, luchthavens en tal van andere publieke plekken. Volg dus dit advies en zet je VPN op!

Bezoek geblokkeerde websites


Of je nu naar Frankrijk gaat of naar een ander land, het is altijd nuttig om een VPN te hebben. Zo kun je gecensureerde websites toch nog bereiken. In Turkije is het niet mogelijk om Wikipedia te bezoeken. Deze website is geblokkeerd vanuit de overheid , maar met een VPN kun je toch nog opzoeken wat je wil. Er zijn ook verschillende landen die Facebook, Twitter en Instagram hebben geblokkeerd. Je kunt dit oplossen door je VPN applicatie op te starten en een ander land te kiezen om mee te verbinden. Kies je bijvoorbeeld een VPN server uit Nederland, dan kun je gewoon alles bezoeken zoals je dat thuis zou doen. Heb je Netflix en wil je eens kijken welke series en films er op de Amerikaanse versie van Netflix staan? Dan kun je deze gewoon bekijken door met een Amerikaanse server te verbinden.

Het mag dus duidelijk zijn dat VPN op vakantie wel degelijk nodig is. Een VPN abonnement nemen is niet zo duur dus waarom zou je je online privacy en veiligheid in het gedrang laten komen? Een VPN gebruiken in Nederland is aan te raden en is een absolute must wanneer je op reis gaat