Als je in Frankrijk een bedrijf op wil richten, krijg je hoogstwaarschijnlijk met de RSI te maken. Velen vrezen dit door de verhalen die ze er over hebben gehoord. Daarom is het tijd om uit te leggen wat deze instantie doet, en waar je rekening mee moet houden. Let op, de komende jaren gaat de RSI flink veranderen, hier lees je meer over aan het einde van dit artikel.

RSI staat voor Régime Social des Indépendants. Het is als het ware de zorgverzekering voor zelfstandige werkers, handelaren, mensen met een liberale professie e.d. Stel je begint een bedrijf in Frankrijk, of je wordt autoentrepreneur (soort zzp’er), dan kom je in aanraking met de RSI, net zoals zo’n 6,6 miljoen andere mensen in Frankrijk. De URSSAF is ook een naam die je vaak tegen gaat komen aangezien deze samenwerkt met de RSI, daar kom ik in dit artikel op terug.

Om het kort te houden, de RSI zorgt ervoor dat je een zorgverzekering hebt, waardoor je een deel van je doktersbezoek en medicatie bijvoorbeeld terugbetaald krijgt. Ook bouw je er pensioen en dergelijke op.

De RSI komt regelmatig negatief in het nieuws

Je hebt maar 5 minuten nodig om veel negatieve ervaringen met de RSI te vinden op diverse websites en pagina’s voor Franse ondernemers. Naast ondernemers zijn er ook officiële instanties die negatieve rapporten uitbrengen, zoals de “Inspection générale des affaires sociales” (inspectie voor sociale zaken) in 2011. Zij zeggen dat er bij de RSI een crisis situatie is die maar niet stopt. Er worden vele (reken)fouten gemaakt en meerdere processes worden slecht uitgevoerd. In de jaren na dit rapport zijn er diverse demonstraties geweest om de overheid duidelijk te maken dat er iets moet veranderen.

Veel slechte ervaringen met de RSI

Indien je een vraag hebt kun je beter wat geduld verzamelen voor je gaat bellen. Er gaan namelijk veel verhalen rond over het feit dat het moeilijk is een duidelijk antwoord te krijgen van de medewerkers. Uit ervaring weten wij helaas ook dat vele medewerkers iets anders vertellen; bel 3 keer met dezelfde vraag, en je kunt 3 keer een ander antwoord verwachten. Bevalt het antwoord je? Vraag dan om een schriftelijke bevestiging. Hiermee kun je later bewijzen dat een medewerker je dit heeft uitgelegd, indien iemand anders een andere mening heeft en je daardoor in de problemen dreigt te komen.

Een ander probleem is dat je de eerste 2 jaar een vast bedrag moet betalen aan de RSI, ook al heeft je bedrijf geen euro binnen gekregen. Ben je van plan een bedrijf in Frankrijk op te richten en wil je meer informatie over deze vaste bedragen? Neem dan contact met ons op.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat je beter meerdere keren kunt bellen, zodat je verschillende mensen aan de lijn krijgt. Zo is de kans dat je uiteindelijk toch een antwoord krijgt een stuk groter.

Ik hoor dat de RSI gaat verdwijnen, klopt dat?

Op 4 september 2017 heeft de Eerste Minister Edouard Philippe aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2018 veel gaat veranderen wat betreft de RSI. De uiteindelijke bedoeling is dat de missies van de RSI (pensioen, zorgverzekering etc.) langzaamaan over worden genomen door andere organismen van de Sécurité Sociale zoals de URSSAF (voor het ophalen van de toeslagen), de CPAM (voor de zorgverzekering) en de CARSAT (voor het pensioen). Dat betekent dat zelfstandigen en ondernemers binnenkort onder hetzelfde regime vallen als werknemers; de Régime Général.

Tot eind 2019 zullen er verschillende aanpassingen gedaan worden, en langzaamaan zal iedereen bij de Régime Général aangesloten worden, en zal de RSI uiteindelijk verdwijnen.  

Voor nu moeten we dus blijven doen alsof er niets verandert, en netjes alle toeslagen betalen. Richt je in 2018 een bedrijf op? Dan is de kans groot dat je eerst bij de RSI wordt aangesloten, en pas in een later stadium naar de CPAM gaat.

Wat is de RSI? – Régime Social des Indépendants
Tagged on: