URSSAF staat voor Union de Recouvrement des Cotisations de Sécurité Sociale et d’Allocations Familiales. Maar laten we het gewoon even bij de afkorting houden. Wat doet de URSSAF? En wanneer krijg je ermee te maken?

De URSSAF haalt geld op

In Frankrijk betaal je je ziektekostenverzekering via je salaris wanneer je in loondienst bent, of via je sociale bijdragen indien je auto-entrepreneur of eigenaar van een bedrijf bent. De URSSAF is degene die de verschillende bijdragen ophaalt. Als je in loondienst bent betaalt zowel je werkgever als jij zelf (via je bruto salaris) een bepaald bedrag. Ook worden bijdragen voor werkloosheidsuitkeringen, pensioenfondsen en dergelijke opgehaald.

Personeel aannemen in Frankrijk betekent met de URSSAF werken

Wanneer je personeel aanneemt geef je deze een salaris dat als basis wordt gebruikt voor het berekenen van de sociale bijdragen die je verschuldigd bent aan de URSSAF. Je bent dus als werkgever verplicht om ze te melden wie je werknemers zijn, en hoeveel salaris ze ontvangen.

In de meeste gevallen moet je een DPAE doen (Déclaration préalable à l’embauche – Declaratie voorafgaand aan het aannemen). Hiermee geef je aan wie je aan wil nemen en hoeveel salaris je gaat betalen. Dit moet binnen de 8 dagen voor het aannemen van de werknemer gebeuren. Wil je personeel aannemen en heb je meer informatie nodig over deze DPAE? Neem dan contact met ons op.

De relatie tussen een auto-entrepreneur en de URSSAF

Een auto-entrepreneur lijkt erg veel op de Nederlandse ZZP’er, op een paar details na. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.

Een auto-entrepreneur declareert elke maand (of 3 maanden) zijn of haar omzet. Sinds januari 2017 doe je dit via internet. Het enige dat je hoeft te doen is je omzet in het juiste vakje invullen, en de website rekent uit hoeveel je moet betalen aan sociale bijdragen. Deze betaal je simpelweg met je bankkaart. Je doet dit alles via de website net-entreprises.fr, maar het geld en de informatie komt uiteindelijk bij de URSSAF terecht. Wanneer je bijvoorbeeld te laat bent met declareren of betalen, zijn zij degenen die contact met je opnemen.

Ben je een werkgever of zelfstandige? Dan is dit artikel over de RSI ook erg handig.

Wat is de URSSAF?
Tagged on: