Wonen en werken in Frankrijk? Een aantal tips!

Maak je je zorgen over hoe duur het kan zijn om in Frankrijk te wonen of misschien over hoe je je zonder auto kunt verplaatsen? In dit artikel vertellen we je meer over de kosten van levensonderhoud, openbaar vervoer, verkeersregels, en andere algemene tips voor het wonen en werken in Frankrijk.

Goed om te weten: nu de wereld dichter bij elkaar komt dankzij globalisering, stellen meer bedrijven in Frankrijk zich open voor mensen zonder uitstekende Franse taalkennis. Sommige multinationals werken hoofdzakelijk zelfs in het Engels om te kunnen concurreren met internationale firma’s.

Maar vergis je niet, het is nog steeds niet gemakkelijk om in Frankrijk een baan te vinden zonder vloeiend Frans te spreken. In feite kan het een jaar of langer duren voor je een baan in je bedrijfstak vindt. Toch zijn er veel expats hier die het voor elkaar gekregen hebben.

De kosten van levensonderhoud zijn een essentiële factor om rekening mee te houden

Is het duur om in Frankrijk te wonen? Het antwoord is helaas ja, maar zorgvuldige planning kan je helpen.

Levensonderhoud in Frankrijk

Bij het budgetteren voor Frankrijk zul je rekening willen houden met de volgende uitgaven voor levensonderhoud: accommodatie/huur, voedsel, aanvullende gezondheidszorg, vervoer, nutsvoorzieningen, onderwijskosten, plus een beetje voor diverse zaken en eventuele recreatieve activiteiten zoals een avondje uit, uit eten of naar een museum.

Het is een goed idee om je huidige uitgaven in je thuisland te bekijken, en die te vergelijken met de gemiddelde kosten in Frankrijk. Omdat de kosten in de verschillende streken van Frankrijk sterk kunnen verschillen, kan zo’n planning helpen om een locatie in Frankrijk te vinden.

Dan een aantal algemene tips voor het wonen en werken in Frankrijk

  • De taal – leer Frans spreken! Geen Frans spreken zal je er misschien niet van weerhouden in een café of te werken, maar het zal wel veel andere deuren voor je sluiten, werken als freelancer kan echter natuurlijk altijd. Remote werk wordt steeds populairder. Je zou je bijvoorbeeld aan kunnen sluiten als Franse vertaler bij een Frans vertaalbureau.
  • Wees flexibel. Als de Franse taal een probleem is – en dat is het bijna altijd – dan zul je bereid moeten zijn je flexibel op te stellen bij het vinden van werk. Dit is waar werken in een café of Engelse les geven je een groot voordeel geeft.
  • Vous niet Tu! Als je potentiële werkgevers ontmoet, of het nu in een sollicitatie is of gewoon voor een kopje koffie, wees dan voorzichtig dat je niet te informeel met ze spreekt. Fransen worden graag met respect aangesproken, in de formele vorm. Vooral als ze ouder zijn dan jij.
  • Bouw een Frans netwerk op. Ontmoet zo veel mogelijk mensen face-to-face in je sector, of maak zelfs alleen maar connecties met expats die misschien anderen in je beroep kennen.
  • Denk digitaal. Ook in Frankrijk is men actief op sociale netwerken als Facebook, LinkedIn en Instagram. Deze sociale netwerken bieden goede kansen om gelijkgestemden in Frankrijk te leren kennen. Veel succes!